Menu

11 april 2024: LHO bij het congres van de VO-Raad

▶️Van de basisschool naar de VO-sjoelbak◀️

Voor veel kinderen is het eind van de PO eigenlijk veel te vroeg om al een pertinente uitspraak te doen over hun diplomaperspectief over 4, 5 of 6 jaar. De rol van de eindtoets PO, nu doorstroomtoets, wordt daarbij onterecht heel groot gemaakt.

Eigenlijk is er geen redelijk argument om de verplichte doorstroomtoets af te nemen, anders dan de wettelijke verplichting dat te moeten doen. De eindtoets is aantoonbaar​ (Karen Heij , 2020)​ niet valide (doet niet wat hij zegt te doen) en daarmee slecht voor kinderen. Om die reden nemen veel PO-scholen – gesteund door hun besturen binnen Leve het onderwijs – afscheid van deze toets.

Hoe kijken VO-besturen naar deze ontwikkeling? Wat betekent dat voor de advisering en de toelating tot het VO? Wat komt er dan in de plaats van de toets? Wat heeft het VO nodig van het PO?

Op 11 april tijdens het congres van de VO-raad verzorgen wij met Marten Elkerbout, bestuurder PO en Jan-Mattijs Heinemeijer, rector-bestuurder VO, een workshop waarin dit thema door middel van dialoog met elkaar verkend wordt en de stem van de leerling een prominente rol heeft.

Blijf op de hoogte van het initiatief ‘leve het onderwijs’

Wij zullen één keer per kwartaal een nieuwsbrief versturen

Wat is leve het Onderwijs?

Leve het Onderwijs! is een beweging van schoolbestuurders die geloven in een nieuwe manier van besturen. Van moeten naar mogen. Van controleren naar vertrouwen. Van ‘wat kan niet’ naar ‘wat kan wel’. Een beweging van bestuurders die bewegen van ‘doen zoals wij het altijd deden ’naar ‘werken vanuit de bedoeling’.

We delen kennis en expertise, doen (wetenschappelijk) onderzoek naar de nieuwe manier van besturen, dragen onze ervaringen uit en laten ons geluid horen bij beleidsmakers. Leve het onderwijs! is een beweging van verschilmakers in het onderwijs, die samen zorgen dat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Doe je ook mee? Leve het onderwijs!