Menu
Wat is leve het onderwijs?

Actueel

afbeelding bij Podcast 1 - Jan Bransen

Podcast 1 - Jan Bransen

In deze podcast heeft Jan-Jaap Hubeek een gesprek met hoogleraar Jan Bransen over het belang van het manifest van de beweging Leve het Onderwijs! Jan zet uiteen waarom het onderdeel ‘vertrouwen’ zo belangrijk is en waarom onze mentaliteit moet veranderen. Vertrouwen moet een basishouding worden.

Lees verder
afbeelding bij Schoolleidersregister PO - facturatie aan besturen

Schoolleidersregister PO - facturatie aan besturen

Het Schoolleidersregister heeft laten weten dat zij tegemoet zal komen aan besturen met principiële bezwaren tegen haar nieuwe manier van factureren. Zij zullen voor die besturen de facturatie van het lidmaatschap van het schoolleidersregister gewoon via de schoolleiders zelf laten lopen.

Lees verder
afbeelding bij Op het juiste moment het goede doen

Op het juiste moment het goede doen

“De centrale vraag is altijd; ‘Wat heb jij op dit moment nodig?’. Die vraag geeft richting in alles wat we doen. Dit geldt niet alleen voor de kinderen. Maar voor iedereen die werkt binnen onze scholen.”, stelt Maarten Stuifbergen, directeur-bestuurder bij Montessori Stichting Vreugd en Rust. “Oog hebben voor de leer- en ontwikkelbehoeften van degene met wie je in gesprek bent, dat is de kerntaak van ons in het onderwijs.”

Lees verder
afbeelding bij Samen vakmanschap vergroten

Samen vakmanschap vergroten

​“Tien jaar geleden was het heel bijzonder dat iemand die niet uit het onderwijsveld kwam, toch bestuurder werd. Ik heb lang gewerkt in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, de ervaring die ik daar heb opgedaan hielp mij om hier mijn rol vorm te geven.”, leidt Sylvia Veltmaat, bestuurder bij De Basis Fluvius in. “In de academische wereld wordt het vakmanschap en de kwaliteit door de groep zelf hoog gehouden, maar dat was in het onderwijs niet zo. Daar komt nu steeds meer verandering in.”

Lees verder
afbeelding bij Consequent buiten de lijntjes kleuren

Consequent buiten de lijntjes kleuren

​“We onderscheiden ons, doordat we een stichting zijn die innovatie in het onderwijs voorstaat.”, vertelt John van Meekeren, bestuurder bij Stichting Primenius. “Daarmee kleuren we consequent buiten de lijntjes. Dat betekent dat we een stip op de horizon hebben gezet om volledig gepersonaliseerd onderwijs te bieden aan elk kind.”

Lees verder
afbeelding bij Op zoek naar de twinkeling in de ogen

Op zoek naar de twinkeling in de ogen

​“Mijn werk omschrijf ik gekscherend altijd als loeren en ouwehoeren.”, vertelt Adrie Groot, bestuurder van Blosse. “Een groot gedeelte van de dag ben ik met mensen in gesprek. Met hen ga ik op zoek naar waar voor hen de 'twinkeling' zit in het werk.”

Lees verder
afbeelding bij Richting, ruimte en ruggensteun

Richting, ruimte en ruggensteun

Lia van Meegen werkt al 44 jaar in het onderwijs in zeer verschillende rollen. Sinds 2015 is zij bestuurder van Stichting Primair Onderwijs Land van Maas en Waal (SPOM). “Ik wilde weer terug met mijn voeten in de klei. Alle kennis en ervaring die ik op heb gedaan, wilde ik weer terugbrengen naar de werkvloer.”

Lees verder
afbeelding bij Het woordje ‘samen’ wordt steeds belangrijker

Het woordje ‘samen’ wordt steeds belangrijker

Vanaf 2016 mag Hans Fuchs zich dagelijks bezig houden met het ontwikkelen van het onderwijs van Stichting Openbare Basisscholen Helmond. “Ik ben aangezocht voor vernieuwing en ontwikkeling. Dus eigenlijk ben ik alleen maar met leuke dingen bezig.”

Lees verder
afbeelding bij ​Besturen met het kind centraal

​Besturen met het kind centraal

Aan het eind van het schooljaar gaat Harry Timmermans, bestuurder van Stichting Floréo, met pensioen. Tegen die tijd werkt hij al 43 jaar in het onderwijs. Van leraar tot directeur, van bovenschools manager tot bestuurder. Als je Harry vraagt wat zijn loopbaan heeft gekarakteriseerd zegt hij steevast; “Wat mij absoluut typeert en waar ik echt gelukkig van word, het gaat in alles wat ik doe écht om het kind.”

Lees verder

Wat is leve het Onderwijs?

Leve het Onderwijs! is een beweging van schoolbestuurders die geloven in een nieuwe manier van besturen. Van moeten naar mogen. Van controleren naar vertrouwen. Van ‘wat kan niet’ naar ‘wat kan wel’. Een beweging van bestuurders die bewegen van ‘doen zoals wij het altijd deden ’naar ‘werken vanuit de bedoeling’.

We delen kennis en expertise, doen (wetenschappelijk) onderzoek naar de nieuwe manier van besturen, dragen onze ervaringen uit en laten ons geluid horen bij beleidsmakers. Leve het onderwijs! is een beweging van verschilmakers in het onderwijs, die samen zorgen dat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Doe je ook mee? Leve het onderwijs!