Menu

🔆Terugblik op de 5e Landelijke Dag van Leve het onderwijs🔆

28 mei 2024
Categorie: Actualiteit

Een inspirerende viering van vertrouwen en samenwerking

De vijfde Landelijke Dag van Leve het onderwijs was een bijzondere mijlpaal, een lustrum, waar we samenkwamen om onze gedeelde visie op onderwijs te vieren en versterken. Anne Bruggeman opende de dag met een krachtige boodschap: vijf jaar geleden begonnen we met de succesvolle actie ‘Stop het lerarenregister’. Vandaag, in een tijd waarin vaak vanuit wantrouwen naar onderwijs en bestuurders gekeken wordt, is het hartverwarmend om zoveel enthousiaste deelnemers te zien. Anne benadrukte het belang van samenwerken en vertrouwen: “Niet om tegen dingen aan te schoppen, maar om met elkaar de handen ineen te slaan en te laten zien: zo kan het ook.”

➡️Inspirerende keynote van Jeroen Lutters

Een hoogtepunt van de dag was de keynote van Jeroen Lutters. Hij maakte een krachtige koppeling tussen het Manifest van Leve Het Onderwijs en het denken van de Renaissance. Jeroen stelde dat we historisch gezien een afslag hebben gemist door het systeem centraal te stellen in plaats van de mens. Het Manifest van Leve Het Onderwijs roept op om terug te keren naar een mensgericht paradigma, waarin vertrouwen en menselijkheid centraal staan.

➡️Diverse workshops

De dag bood ook zes boeiende workshops, waaronder sessies geleid door onze huiswetenschappers Frédérique Six en Merel van der Wal. Onderwerpen zoals ‘Niet de toets, maar de ontwikkeling van het kind en het vakmanschap van de onderwijsprofessional centraal’, bestuurdersportretten, visie op sturing en het stellen van vragen werden besproken. Overal stond de kernwaarde van hashtag#vertrouwen centraal.

➡️ Het stokje overdragen

Aan het einde van de dag droeg Anne Bruggeman symbolisch het stokje voor de organisatie van de volgende Landelijke Dag over aan Yvonne de Haas, bestuurder bij Zinder in Deventer en het nieuwste kerngroeplid. Yvonne sprak haar vreugde uit over het ontmoeten van gelijkgestemden en het gevoel deel uit te maken van een groot en goed gezelschap. Merel van der Wal sloot af met een treffende vraag: “Waarom zijn hier zoveel mensen aanwezig?” en beantwoordde hem ook: “Het is fantastisch om te weten dat, zelfs wanneer je tegen de stroom in zwemt, je dit niet alleen doet, maar samen met een gemeenschap van gelijkgestemden”.

Blijf op de hoogte van het initiatief ‘leve het onderwijs’

Wij zullen één keer per kwartaal een nieuwsbrief versturen

Wat is leve het Onderwijs?

Leve het Onderwijs! is een beweging van schoolbestuurders die geloven in een nieuwe manier van besturen. Van moeten naar mogen. Van controleren naar vertrouwen. Van ‘wat kan niet’ naar ‘wat kan wel’. Een beweging van bestuurders die bewegen van ‘doen zoals wij het altijd deden ’naar ‘werken vanuit de bedoeling’.

We delen kennis en expertise, doen (wetenschappelijk) onderzoek naar de nieuwe manier van besturen, dragen onze ervaringen uit en laten ons geluid horen bij beleidsmakers. Leve het onderwijs! is een beweging van verschilmakers in het onderwijs, die samen zorgen dat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Doe je ook mee? Leve het onderwijs!